Patong, Phuket

Koh Phi Phi’de üç gece kaldıktan sonra Phuket’in Patong plajında geceliği elli liraya Ginger otelde bir oda bulunca, biraz hostellere ara vereyim dedim ve hemen aldım. Otele varınca bu kadar yeni, kaliteli bir yer nasıl bu kadar ucuz olur diye şaşırmadığımı söylesem yalan olur. Olayı sonradan anladım. Sahibi, sanırım İtalyan, oteli Çinlilere satmış, giderayak odaları doldurmaya çalışmış. Son gün, ben çıkarken, sezon sonu olmasına rağmen, Çinliler doksan lira fiyatı kapıya yapıştırıyorlardı.

Phuket’e feribot bileti, Koh Phi Phi adasında her köşede satılıyor. Tekneler, tarifeler ve fiyatlar aynı, 350 baht. Sadece satanlar değişik.

Patong Beach

Şimdi Phuket denilince Tayland’ın bu en turistik yerlerinden bir tanesini sanırım hemen herkes bir şekilde duymuştur. Ama çoğu insanın Phuket diye bildiği ve söylediği yer aslında Patong plajı. Phuket bir ada ama Cunda adası gibi anakaraya bir köprü ile bağlı. Aynı zamanda Tayland’ın en büyük adası. Türkiye’den bir benzerlik bulmak gerekirse biraz Bodrum gibi, bir yarımada/ada üzerinde çeşitli plajlar, turistik köyler kasabalar…

Patong Bangla Road
Patong Bangla Road

En meşhur plaj Patong dedik, diğer meşhur plajlar Karon ve Kata ama çevrede irili ufaklı yaklaşık yirmi kadar plaj bulunuyor. Adanın merkezi ise en az turistik yer olan; Phuket Town, dolayısı ile bu şehirde yeme-içme ve barınma fiyatları diğer noktalara göre çok daha ucuz.

Phuket adasına bu dördüncü gelişim, her seferinde Patong’da kaldım. İlk üç gelişim Ocak ve Şubat aylarına denk gelmişti ve deniz muhteşem idi. Bu sefer Nisan başı, öğleden sonra yağmurlar falan, su biraz bulanık ama gene de güzel. Bir de eskiden şemsiyelerden plajı göremiyordun. Bu askeri yönetim bu işi düzenledi, sadece belli yerlerde izin veriliyor. Yüzme alanları ve jetski gibi sportif aktivite alanları ayrıldı. Şimdi daha iyi oldu.

Ulaşım

Koh Phi Phi ya da Krabi’den gelen feribotlar yolcuları Phuket Town limanına bırakıyorlar. Buradan ise Patong plajına 200 bahta minibüsler ile gidilebiliyor. Ama benim gibi olayı biraz daha ucuza çıkarayım dersen, şehir merkezinde bulunan Terminal 1’den 30 bahta belediye kamyonu, evet kamyon, ile gidebilirsin. Tek problem limandan Terminal 1’e ulaşmak. Uyanık motosikletçiler fahiş fiyatlar istiyorlar. Salak bir tanesi 200 bahta götüreyim diyor, ulan 200 versem zaten direkt Patong’a gidiyorum. Neyse haritaya baktım, üç kilometre, otuz dakikada yürünüyor. Koyuldum yola, biraz gittim, yemek almak için bir minibüs durdu, şoför bana baktı “Gel merkeze bırakayım” dedi ve “free” diye de ekledi. Seferleri bitmiş, eve gidiyormuş, sağ olsun beni terminale bıraktı. Orada 60 bahta klimalı minibüs de vardı ama baktım kamyon hareket ediyor, ona bindim. Yani limandan 200 olan minibüs terminalden 60 baht.

Patong'da güneş batımı
Patong’da güneş batımı

Bu belediye kamyonu Patong’dan Terminal 1’e giderken plajın güney ucundan, sahil yolundan kalkıyor. Yol boyu yavaş yavaş ilerliyor, el edenlere duruyor.

Phuket Town’da iki tane terminal var. Şehirlerarası otobüsler Terminal 2’yi kullanıyorlar. Diyelim Bangkok’tan otobüsle geldiniz. İki terminal arası 15 bahta ring seferi yapan “Pembe kamyonetler” var. Onunla Terminal 1’e gidiyorsun. Oradan da Patong, Kata vs. Ayrıca Terminal 1’den havalanına da otobüs seferleri var.

Eğer Phuket’ten Koh Samui adasına gideceksen otobüs Terminal 2’den sabah 9’da kalkıyor. Surathani’den araba vapuru ile geçip seni adaya bırakıyor.

Havaalanından Patong’a gitmek için ise minibüsler tek seçenek denilebilir. Otel rezervasyonun varsa, seni otelin kapısına kadar bırakıyor. Yoksa yolda bir acentada durup otel satmaya çalışıyorlar.

Yemek durumları

Şimdi benim için yemek durumu en ucuza nerede nasıl karın doyurulur oluyor. Yoksa Patong bir uçtan bir uca, her taraf restoran. Envai çeşit balık, deniz ürünü, Arap, Hint ne ararsan var. Eskiden arada değişiklik olsun diye Burger King, Mc Donald’s yapardık, Türk lirasının bu halinden sonra o biraz hayal oldu. Artık bunların saçma sapan burgerlerine 40 lira vermek bana pek mantıklı gelmiyor.

Banzaan Fresh Market
Banzaan Fresh Market

Patong’un en orijinal yemek noktalarından birisi Banzaan Fresh Market. Akşamları bu ufak restoranları dışarı taşıyorlar, gayet güzel bir ortam oluyor. Yeri ise Jungceylon AVM’nin içinden geçip arka caddeye çıkınca tam karşıda. Bu Jungceylon alışveriş merkezinin de güzel bir yeme içme bölümü var. Burada benim favorilerim Japon restoranlar, Yayoi ve Fuji, çok ucuza, gayet lezzetli set menüleri var. OTOP civarında biraz daha ekonomik yerler var ama mesela Phuket Town’da, Uptown diye bir yerde yedim. Karides kalamar, Patong’un yarı fiyatı.

Böyle turistik yerlerde ucuza kahvaltı yapmanın en kolay yolu, hemen her köşede bulunan 7 Eleven ya da Family Mart’lardan bir tanesine girmek. Yirmi, otuz baht arası bir tost alıyorsun. Kahve, soğuk içecek ne istersen onu da al. Kasada öderken tostu “makineye bas” işareti yapıyorsun, zaten onlar hemen soruyor. İşte bu kadar. Aynı şekilde yemekler de var. Spagetti falan, mikrodalgada ısıtıp veriyorlar. Zaman zaman hayat kurtarıcı olabilir, çünkü 24 saat açıklar.

Gece hayatı

Patong gece hayatının merkezi Bangla caddesi. Burada bar, disko, clup ne ararsan var. Hatta bu sene içinde basınçlı sular ile bildiğin sörf yapılan bir açık hava barı bile gördüm. Sezon sonu olmasına rağmen her şey tam hızıyla devam ediyor, epey bir kalabalık var. Ama benim son yıllarda dikkatimi çeken nokta, gece hayatı olayında artık biraz şekil değişikliği olmaya başladı. Mesela son iki yıl “Girly Bar” denilen yerler hemen hemen boş sayılır. Ne kızlar var, ne de müşteriler. Geçen sene arkadaşlar ile dolaşırken bizi çağıran bir hatuna, yaş itibarı ile sanırım sahibi ya da yönetici “çağırıyon da, kızlar nerede?” diye sordum. Cevabı “Artık buraya aileler geliyor, onlarda 7 Eleven’dan ucuza bira alıp, odalarında içiyorlar, para kazanamayan kızlar da gelmiyor” oldu.

Hep kızların kazandığı çivi çakma oyunu
Hep kızların kazandığı çivi çakma oyunu

Bir de plajın güney tarafında OTOP diye bir yer var. Bir elli tane var herhalde, ufak barlar, her birinde birer ikişer kızlar “velcaaaamm, velcaaaaaam” diye otomatiğe bağlamışlar, çağırıyorlar. Sezonu bilmiyorum, ama o kadar barın içinde üç beş “single dude”den başka kimse yoktu. Şimdi bunları yazınca bazı okurlar ne arıyordun orada diyebilirler, aslında bu mekanlar, normal barlar falan iç içe, zaman zaman çoluk çocuk oturan aileler bile görüyorsun.

Dalış olayı

Phuket’e daha önceki gelişlerimde, ilk seferinde Dok Mai adası, ikincisinde de Racha Yai adası civarında toplam altı dalış yapmıştım. King Cruiser batığını falan gördüm. Dalış olarak fena diyemem ama su bazılarının dediği gibi öyle aman aman berrak değildi. Belki de bana öyle denk geldi. Dalış ekibi her iki seferde de çok profesyoneldi. Filipinler’dekiler gibi sallapati değiller.

King Cruiser batığı
King Cruiser batığı

Fiyatlar Koh Tao gibi değil tabi, biraz pahalı. Açıkçası ben daha zengin bir su altı bekliyordum, fakat dediklerine göre Tsunami sırasında bayağı bir tahribat olmuş. Ama her şekilde Koh Phi Phi Leh’den daha iyidir. Eğer bir seçim yapılacaksa ben Phuket derim.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Bir Cevap Yazın