Uzakdoğu’da vize

Son zamanlarda, bu yazının yazıldığı 2018 sonu ve 2019 başı Uzakdoğu’da dört ülkeye giriş yaptım. Bunlardan Tayland ve Filipinlere son yıllarda bir kaç kez girdim, çıktım. Şimdi bu ülkelerin vize durumlarını yazayım, bilgi olsun. Ama önce bazı terimleri açığa kavuşturalım

Vizesiz girilen ülkeler

Aslında işin özüne bakacak olursak “vizesiz” girilen ülkeler diye bir şey yok. Vatandaşı olmadığımız bir ülkeye pasaport yada kimlik kağıdı kullanarak girdiğimiz zaman, illaki bir vize olayı var. Mesela vizesiz denilen Tayland, ülkeye girişte pasaporta bir ay kalma izni veren bir damga basar ve bunun için de bir ücret almaz. İşte biz buna vizesiz diyoruz, ama o damga bir vizedir.

Filipinler de aynı şekilde ülkeye girişte bir ay kalma izni veren bir damga basar ve bir ücret almaz.

Bir ay kaç gün eder?

Şimdi benim pasaportta günleri saydım, Tayland’ın bir ayı ilk girilen günü saymadığından tam olarak 29 gün. Bu önemli, çünkü biz bunu bir ay eşittir otuz gün olarak hesaplar ve ona göre uçak bileti alıp, orada bir gün fazla kalırsak, hem ceza öder, hem de bir süre, detayı tam hatırlamıyorum, Tayland’a giriş yasağı yeriz.

Filipinler ise gördüğüm kadarı ile bir ayı 30 bazen de 31 gün olarak hesaplıyor. Filipinlerde işler kolay, bu otuz günü geçirseniz de bir şey olmaz, cezasını ödeyip kalmaya devam edersiniz.

Bir ay az, daha fazla kalmak istiyorum!

🇹🇭 Tayland

Girişte aldığınız bir aylık süreyi parasını vererek bir ay daha uzatmak mümkün. Şu anki kurdan yaklaşık 300 küsur lira olması lazım. Ne kadar olduğu o kadar önemli değil, eğer kalacaksanız parayı vereceksiniz. Bir de bu ücretler, vize politikaları sürekli değişiyor. Belki yarın bunu değiştirirler, özellikle de Türkiye Cumhuriyeti pasaportu söz konusu olunca her şey olabilir. Önceden iyice bilgilenmek lazım.

Bir başka yol, Türkiye veya üçüncü bir ülkeden (mesela Penang, Malezya/Vientiane, Laos) gider iki aylık vize alırsınız. Bunun geçen yıllarda 200 lira gibi bir ederi vardı. Bu iki aylık vizeyi, yine bir aylık vize gibi uzatmak mümkün, buna 2+1 diyoruz. Daha fazlasını bildiğim kadarıyla artık vermiyorlar.

İki ay yetmez daha çok kalmak isterim derseniz, bir takım yolları var, elbette. Mesela bir kursa kaydolmak, 50 yaş üzeri iseniz, emekli vizesi almak gibi. Tüm bu detayları belki başka bir yazıda daha ayrıntılı yazarım.

Tayland son yıllarda vize politikasında bir takım değişiklikler yaptı, eskiden bu iki ay bitince, mesela karadan Malezya’ya gidip iki ay daha vize alıp süreyi uzatıyordun, artık bu eskisi gibi değil. İki kere yaptıktan sonra “hadi bakayım, bir ülkene git, öyle gel” diyorlar. Bu kendi ülkesinde kanunla sorunu olan kaçakları Tayland’da tutmamak için yapılan bir şey.

Tayland bu konularda çok sıkı, öyle vize tarihini yanlışlıkla falan geçirdim dinlemiyorlar. Burada Tay bir hatunla evli, üç çocuğu olan birinin başına geldi. Eleman karakolda “ama çocuklarım var” diyormuş, Polisler de “Malezya’ya gelirsin, orada buluşursunuz” diyorlarmış. Sonuç; hiç acımadılar, Türkiye’ye postaladılar.

Uçak ile girişlerde pek problem yok, yukarıda yazdıklarım karadan girişlerde. Ama uçakla da çok giriş çıkış yapanları kenara çekip bir sorgu sual yapıyorlar. Arkadaşların başına geldi, oradan biliyorum.

🇵🇭 Filipinler

Filipinler vize açısından şu an en kolay ülke. Kapıda bir aylık girişi aldıktan sonra, sürenin dolmasına bir-iki hafta kala göçmen ofisine gidiyorsunuz, 300 küsur parayı bastırıp bir ay daha uzatıyorsunuz. Bununda ekspres olan, olmayan detayları var ama uzun hikaye, başka zaman yazarım.

İlk uzatılan bir ay bitmeden yine göçmen ofisinin yolu tutuluyor, bu sefer maliyet biraz tuzlu oluyor. 100 dolara yakın bir para verip Alien Kimlik Kartı çıkartılıyor ve kalma süresi iki ay daha uzatılıyor. Bu da bitince yine bir 300 küsur lira, yine iki ay. Böyle, böyle Filipinlerde üç yıl kadar kalabilirsiniz. Ha süre bitti, Hong Kong veya Malezya’ya yüz dolarlık bir gidiş geliş süreyi sıfırlıyor, her şey yeniden başlıyor.

🇲🇾 Malezya

Malezya en kolay ülkelerden, yıllar önce kapakta ay-yıldızı görünce sadece adımı yazıp geç demişlerdi, ben soyadım falan deyince, pasaport görevlisi gülerek “geç geç, bir şey olmaz” demişti. İki sene önce ise ufaktan “ne kadar kalacaksın, nereye gideceksin” diye sordular. Sonuç olarak çıkış bileti falan pek sormadan 90 gün kalınabiliyor ama son yıllarda orası da bazı arızalar çıkarmaya başladı.

🇮🇩 Endonezya

Endonezya, ben gittiğim zaman kapıdan bir ay vermişlerdi. Eskiden bir para alırlardı ama 2016 yılında kaldırdılar. Bu konuda tecrübeli bir arkadaşım, çok kalacaksan en iyisi gitmeden vize almak diyor, böyle yapınca uzatmak da kolay oluyormuş. Yoksa, dediğine göre, kapıdan bir ay alıp girersen, uzatmak için bayağı uğraşıyormuşsun ve daha pahalıya mal oluyormuş.

Çıkış bileti olayı

Şimdi Tayland ve Filipinler’e vize yok ama bazı şartlar var. Ülkeden çıkış bileti olması. Bu Türkiye’den bir gidiş-dönüş bileti de olabilir veya Malezya, Hong Kong gibi yakın bir ülkeye uçak bileti. Bunu özellikle havaalanında uçak şirketleri kontrol ediyor, çünkü varılan ülkede sorun çıkarsa uçak şirketine ceza kesiyorlar.

Durum böyle ama bazen hiç bir şey sormuyorlar. Örneğin; geçen ay, Filipinler’den Tayland’a gelirken ne check-in sırasında ne de girişte bilet falan soran olmadı. Boşuna Malezya’ya 35 dolara uçak bileti almış bulundum, işte arada oluyor böyle. Bunu niye yazıyorum, geçen youtube’da bir video gördüm, bir dallama bu yüzden Bangkok hava alanınında rezalet çıkarmış, bir de “ben Müslümanım” diye yaptılar diyerek zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalışıyor. Daha önce geçmiş olmanız, her zaman geçeceğiniz anlamına gelmez. Önlemini alacaksın.

Bu kadar ülke gezdim, bu kadar sınır geçtim, bana niye olmuyor bu işler. Bir kere Meksika’da çıkış biletim olmadığı için iki saat beklettiler, çünkü ABD vizem var ve karadan geçeceğim. Anlamak istemediler, ben gayet sakin “valla isterseniz alın, istemezseniz başka yere giderim” dedim. Daha sonra hava yolu görevlisi “seni biletsiz nasıl bıraktılar” diye heyecanla bana soruyordu.

Kalacak yer

Bir de kalacak yer mevzu var. Otel olur, hostel olur, kalacak bir yeri önceden ayarlamak lazım. Tayland’a girerken onu forma yazman gerekiyor. Tayvan’da ise bir seferinde hosteli arayıp rezervasyon doğru mu diye çek ettiler.

Uçak değil otobüs bileti alsam olur mu?

Aslında teknik olarak olması lazım ama bu biraz da oradaki görevliye bağlı galiba. Bir arkadaş Tayland’a karadan girerken, Arjantinlilere otobüs bileti olur dedikten sonra, bizim arkadaşa “Turki, sen uçak bileti göstereceksin” demişler. Yani karadan giriş her zaman daha çetrefilli olabilir. Bir de 20 bin baht, yaklaşık 600 dolar gösterme olayı var. İsterse bunu da soruyor. Bir arkadaşın karşılaştığı bir Türkü Malezya’dan girerken parası yok diye sokmamışlar. Öbür bir olayda ise arkadaşın cebinden yaklaşık 400 dolar çıkmış, tamam, olur demişler. Bir başkası da dolar ve ringitleri göstermiş, git bahta çevir gel, demişler ve kuruşu kuruşuna saymışlar. Sonuçta olay birazda oradaki adama bağlı.

Sonuç olarak vize, bir ülkeye giriş bir “hak” değildir. Adam isterse alır istemezse almaz, hiç bir şey yapamazsın. Hele bağırıp çağırmak hiç mantıklı bir yol değil.

Son durumlar

Bu satırları yazdıktan sonra Kamboçya’nın en güneyinden Koh Kong kapısından Tayland’ın Hat Lek şehrine giriş yaptım, hiç bir şey sormadılar. Bir arkadaş da bundan bir kaç gün önce Siem Reap’ten Poipet kapısından girdi, o da aynı. Şartlar kapıya ve zamana göre sürekli değişiyor. Malezya girişi her zaman biraz sıkıntılı, Kamboçya’dan geçişler daha kolay (şimdilik durum böyle). Siz her zaman önleminizi alın, işi şansa bırakmayın derim.

Daha ilginç bir olay, geçen Türkiye’den bir arkadaş geldi. İlk defa tertemiz pasaport ile Bangkok’a giriş yaptı. İki ay kalış vermişler. Ya sistem değişti ya da yanlışlıkla oldu. (Güncelleme: Bir buçuk ay sonra çıkarken, süreyi 12 gün geçirdin, ceza öde demişler. O da “bu benim hatam değil, ben yazılana göre davrandım” diyerek itiraz ediyor. Biraz gerginlikten sonra, ödeme alamadan geçmesine izin veriyorlar ama pasaporta bir sürü şey yazmışlar. Artık bir daha giriş yasağı mı, nedir bilemiyoruz, şu an)

Bu olaydan, bir ülkeye girişte sıra dışı bir durum varsa inmigration’a gidip durumu anlamak lazım geldiğini anlıyoruz.

Kapıda vize alma

🇰🇭 Kamboçya

Kapıda vize alma dediğimiz zaman, sınır kapısında ücretsiz veya belli bir ücret ödeyerek vize almaktan bahsediyoruz. Mesela Kamboçya para alanlardan. Bir form veriyorlar, bir de fotoğraf istiyorlar. Ben Filipinlerde loş bir dükkanda iki megapiksel kamera ile çekilip basılan ve bana hiç benzemeyen bir fotoğrafı kullandım, kabul ettiler. Vize ücreti 35 dolar. Aslında 30 dolar ama bu fazlalık beş dolara itiraz etmenin hiç bir manası yok. Dediğim gibi işler gerginleşirse seni almaz olur biter.

İnternetten yaparsan 30 artı 6 dolar işlem ücreti, aynı kapıya çıkıyor. Bu ücret beş sene önce 20 dolar idi, sanırım 50’ye kadar yolu var. Kenya, Tanzanya gibi.

Bu Kamboçya, Laos dolaylarında gördüğüm, kara yoluyla ülkeden çıkarken iki dolar alıyorlar, makbuz falan yok. Buna itiraz edilebilir ama bir iki dolar için sınır görevlileri ile problem yaşamak pek tavsiye edilebilir bir durum değil diye düşünüyorum. Eğer makbuz isterseniz belki almazlar, denemek lazım.

Bu yazıyı yazdıktan sonra Alman pasaportu olan bir arkadaşa rastladım. Kamboçya’ya bir Türk pasaportlu arkadaşı ile Tayland’ın en ucundan Hat Lek-Cham Yeam kapısından girmişler. O kapıda sadece baht kabul ediyoruz demişler ve 1500 baht almışlar ki yaklaşık 50 dolar eder. Ama aynı kapıdan başka Türk geçen yıl 35 dolar vererek geçmiş.

Sonuç; Kamboçya girişlerinde her an her sürprize hazır olabilirsiniz.

🇹🇼 Tayvan

Tayvan’a girişte ücretsiz vize alınıyor. Bu işlem sadece dört havalimanından yapılabiliyor. Ülkenin ana havalimanı Taiwan Taoyuan (Taipei) Uluslararası havalimanında bu işlem anında yapılıyor. Bunun için bir fotoğraf isteyebilirler veya pasaportaki fotoğrafi tarıyorlar.

Taipei Songshan, Kaohsiung ve Taichung havalimanlarında ise geçici bir belge veriliyor, onunla şehir merkezindeki yabancılar ofisine gidip bir ay kalmalık vizenizi alıyorsunuz.

Vize isteyen ülkeler

Vize isteyen ülkeler demek, o ülkeye gitmeden, kapısına dahi yanaşmadan vize izini halletmiş olmak demek. Laos, Myanmar, Vietnam böyle ülkelerden. Bazı ülkeler üçüncü bir ülkeden vize almaya izin verirken (Laos, Myanmar) bazı ülkeler bu olaya pek sıcak bakmıyor (Vietnam). Bazı ülkeler ise hiç kabul etmiyor (Çin)

🇱🇦 Laos

Laos vizesini Tayland’ın Khon Kaen şehrinden aldım. Bangkok’tan da alabilirdim ama Khon Kaen’de daha kolay oluyor dediler ve öyle oldu. 20 dolar, bir fotoğraf ve bir formu doldurup verdim. Vizeyi yapıştırıp pasaportu vermeleri on dakika sürmedi.

Güncelleme : Laos artık kapıdan 35 dolar karşılığı vize vermeye başladı diye duydum, Türk Dışişleri sayfasında da yazıyor, bir fotoğraf lazımmış.

🇲🇲 Myanmar

Myanmar vizesi bildiğim kadarıyla Bangkok’tan alınabiliyor. Daha doğrusu yıllar önce öyle yapmıştım. Laos vizesi alırken TC pasaportunu görünce tanıştığım kız, geçen ay Bangkok’tan aynı gün almış, ama bunun için de 70 dolar ödemiş. Normal prosedür sanırım üç-dört gün sürüyor ve daha ekonomik. Gerekli evraklar, bir form doldurma, arkası beyaz vesikalık fotoğraf ve para. Ben sekiz yıl önce arkası gri fotoğraf vermiştim, bir şey dememişlerdi ama hatırlıyorum, bununla ilgili her tarafta yazılar vardı. Sanırım elektronik vize de alınabiliyordu.

Her zaman, son durumu gittiğiniz ülkenin dışişleri, inmigration falan sayfasından çek edin, çünkü bu şeyler zırt pırt değişmeye müsait. Bu sayfaları ararken bol miktarda aracı sahte vize sayfası çıkıyor, onlara dikkat edin. Türk Dışişleri sayfasına da bakın ama bazen pek güncel olmayabiliyor, zaten kendileri de oraya yazmışlar “değişik bir durum olursa bize haber verin” diye. Vakti zamanında Filipinler 20 günü 30 yaptığında yazmıştım, düzelttiler.

🇻🇳 Vietnam

Vietnam vizesini yıllar önce Vientiane’den almıştım. Sonra Vietnam ile Türkiye arasında bu vize olaylarından bir takım sorunlar çıktı. Artık ne olduysa, bin türlü hikaye var, ben elçilikte çalışan bir arkadaştan bir versiyonunu duydum ama artık ne olduğu önemli değil.

Vietnam, ilk olarak bir süre TC pasaportuna tam yasak koydu, sonra sadece Ankara’dan vize vermeye başladı. Sonraları İnternetten bazı kişilerin, özellikle uzun gezi yapanların Vietnam (bunu yazıyorum, hala bunu anlamayan Türk elçiliğine gidenler, bunu bana soranlar oluyor. Vietnam’a gideceksen elbette Vietnam elçiliğinden vize alacaksın) parantezi kapatıp devam edeyim.. Phnom Penh elçiliğinin vize verdiğini yazmaya başladılar. Sonra takip ettiğim kadarıyla işin içine bir takım çakallar girdi, artık nasıl yaptılarsa, ortalıkta yüz dolara vize alıyoruz muhabbetleri dönmeye başladı. Ben burada, Kamboçya’da bir kaç vize ofisine sordum, Türkler elçiliğe başvuracak dediler. Ben de Vietnam’a gitmekten vaz geçtim. İleride işler kolaylaşırsa giderim, on sene önce gittim zaten, şimdilik acelesi yok.

Bu yazıyı yazdıktan bir gün sonra bir arkadaşa sordum, dün Phnom Penh’de Vietnam elçiliğine gitmiş, 180 dolar istemişler.

Kamboçya’dan Vietnam vizesi almak isterseniz dikkat edilecek şeylerden biri acentalar. Türk asıllı Avustralya pasaportlu bir arkadaş Sihanukville’den acenta aracılığıyla Vietnam vizesi alıp güneydeki kara girişinden kabul edilmeyen Türkleri görmüş. Benim anladığım iki olasılık var. Ya sahte vize yapıştırılarak bunları dolandırdılar yada bu vize sadece havayolu ile Hanoi, HCM City gibi büyük şehirlerden girişe izin veriyor.

Phu Quoc adası

Vietnam’ın Phu Quoc adasının özel bir durumu var; turizmi teşvik için, tüm ülke vatandaşlarına denizden 15 gün, havadan bir ay vize yok. Arana şart; gidiş-dönüş bileti. Bu izin sadece ada için, nasılsa Vietnam’a girdim, buradan ana karaya devam ederim söz konusu değil. Bu konuda bayağı bilgi kirliliği vardı ve geçen hafta sırf acaba bu olay doğru mu diye Phu Quoc adasına gittim, on gün kaldım ve Kuala Lumpur’a döndüm.

Tüm bilgiler Nisan 2019 tarihi ile günceldir. Gelişmeler oldukça buraya ekleyeceğim.. şimdilik bu kadar

6 Yorum

  1. Ersoy Bey iyi günler.Paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim.Çok istifade ettim.Ben yeşil pasaport sahibiyim.Acaba Vietnam kara girişi ile ilgili sorun yaşarmıyım ?.Tecrübelerinizi paylaşırmısınız. Teşekkür ederim

  2. Myanmar’ın 50 dolarlık e-vizesi var.

    2017, Mandalay’dan (Myanmar) Chiang Mai’ye indim. Elimde ileri tarihli Kamboçya hostel rezervasyonu var. Bize verilen ek sorgu formunda otobüsle Kamboçya’ya geçeceğimi, biletimi sonra alacağımı yazdım, biraz konuştuktan sonra içeri aldılar. Aynısını Kamboçya’da bir tur atıp (Siem Reap-Phnom Penh-Kampot-Sihanoukville) Tayland’a ikinci sefer girdiğimde bu sefer Malezya rezervasyonuyla yaptım. Yine aldılar, sorun olmadı. Hatta bu sefer daha kolay bile oldu.

  3. Merhabalar,
    Bilgilendiremeler için teşekkürler.
    Siz Khon Kaen şehrinden Laos için vize aldığınızda kaç yılıydı acaba? Ben de aynı şekilde vize almak istiyorum ancak işleri zorlaştırdılar mı ya da değişti mi diye size danışmak istedim.
    Değişik yorumlar var internette.
    Çok teşekkürler.
    Sevgiler, Irmak

Bir Cevap Yazın