Palawan

Palawan’a üç sene önce gitmiştim. Bu sefer mahalleden bir arkadaş da buralarda olunca hem ona eşlik edeyim hem de geçen sene aldığım GoPro ile su altını kayıt altına alayım dedim. Geçen gelişte gördüğüm şeyler beni o kadar etkilemişti ki, buradan Hong Kong’a gidince hemen bir Sony kamera ve su altı kabı almış, ama sonra taşıması sorun olunca İstanbul’da satmıştım. Artık bir GoPro’m var ve bakalım sonuç nasıl olacak?..

Geçen gelişte daha ucuz olduğu için önce Coron adasına uçmuş, oradan sekiz buçuk saat süren çalkantıları ile meşhur deniz yolculuğunu yaparak El Nido’ya geçmiştim. Şimdi arkadaşa eşlik için biraz pahalı da olsa AirAsia’dan Manila-Puerto Princesa bileti aldım. Bu bilet bana 3268 pesoya (₺250) mal oldu. Aynı bileti birlikte gittiğim arkadaşa bir ay önce yarı fiyatına almıştık. Bazen planları son anda yapmak işte böyle keseye zarar..

Filipinler’de genelde Cebu Pasific ucuz olmasına rağmen bu sefer AirAsia’dan daha ucuza bilet bulduk. Ama havalimanında gözlemledim tüm AirAsia uçuşlarında uzun gecikmeler vardı. Bizim rötar üç saatten fazla oldu. AirAsia’nın yerel uçuşları Terminal 4’ten kalkıyor. Şaşırmamak lazım, geçen sefer yanlışlıkla Uluslararası uçuşlarını yaptığı Terminal 3’e gitmiş, sonra taksi ile 4’e geçmek zorunda kalmıştım. İki terminal arasında bayağı bir mesafe var.

Puerto Princesa’sa Airportside Inn hostelde kaldım. Bulduğum en ucuz iki yerden biri idi. Öbürü daha güzel görünüyordu ama bu hem arkadaşın oteline yakındı hem de havaalanına yürüme mesafesinde idi. (Havaalanı yenilenince çıkış ters tarafta kaldı diye duydum, bunu da belirteyim)

Puerto Princesa’da yapılacak pek bir şey yok, iki tane tur seçeneği var. Sabang Underground River, yani su altı mağaraları ve Honda Bay. Görülecek yerler uzakta El Nido ve Port Barton. Bunlara yakında sanırım yolu ve havalimanı bitmek üzere olan San Vicente de eklenecek. Dediklerine göre Filipinli zenginler şimdiden arsaları kapatmışlar. Tabi bunu böyle söylerken vakti az, kısa zamanda Palawan’ı tanıyayım diyenler için söylüyorum, yoksa her taraf plaj, orman.. doğa olarak burası deyim yerindeyse tam bir cennet. Bir güzel özelliği de Filipinler’in baş belası tayfunların buraya pek uğramaması.

Airportside hostelde dormitorio kocaman bir oda, yan yana bir sürü yatak koymuşlar ama ben orada olduğum zamanlarda hiç dolmadı, ya tek kaldım yada bazen bir kaç kişi oldu. Buraya genelde uçuşu olup, öylesine bir gece kalayım diyenler geliyor. Klima yok, fiyatı ise 250 peso (₺19). Klimalı odalar 800-1500 arası.

İlk gece odada Sibirya dolaylarından Yakut bir elemanla tanıştım. Marmaris’te marinada çalışmış, oradan yatlarda iş bulmak için buraya gelmiş. “Yakutça konuş” dedim, Orhun anıtları Türkçesi gibi konuşuyordu. Türkiye’den bir arkadaş, “ıssız acun kaldı mı?” diye sor dedi, sordum.. anlamadı 🙂

Arkadaş Sabang turu yaparken, ben daha önce gittiğim için şehirde kaldım. Rizal Ave’yi boydan boya yürüdüm. Yolun sonundaki kiliseye gittim, bir cenaze vardı. Yeni açıldığı belli Dunkin’ Donuts’ta kahve içip donuts yedim. Şehirde gerçekten yapacak pek bir şey yok, adam gibi kahve içilecek bir tane yer var, o kadar, Itoys Coffee House. Sabah İsrailli Yosek’in yerinde kazık bir kahvaltı yaptım, bana iş ortaklığı teklif etti. “Port Barton’da şubemi aç, burada iyi para kazanılıyor” dedi. Gördüğüm kadarıyla adam haklı ama şimdilik gezmeye devam. Yolda evlenip buraya yerleşen Rus Yarik ile tanıştım bana transport satmaya çalıştı, almadım. Sonradan Yakut Ian’ın arkadaşı çıktı, bana “niye benden almadın” diye serzenişte bulundu ama kıyak bir tipe benziyor. Sürekli gülen bir Rus az görülür. Karısının akrabaları arsa satıyorlarmış, yerleşmek isteyenlere duyurulur.

Şehirde ayrıca uzakta bir Robinson alışveriş merkezi var. Rizal Ave’den pikaplar ile on pesoya gidiliyor. Filipinler’de her şehrin alameti farikası SM City Mall, inşa halinde. Gece ise geçen gelişte gittiğim Tiki Bar’a gittik, modernleşmiş, müşterilerinin hepsi turistler olmuş.

Sabang Sualtı Mağarası Turu

Sabang yeraltı mağaraları turu, buraya gelen herkesin mutlaka gittiği bir tur. Teknelerle önce girişin bulunduğu plaja gidiliyor. Oradan yeni teknelerle mağaraya giriliyor. Bir benzerini Küba’da yapmıştım. Fiyatlar 1500 peso civarında. Arkadaş’a geçen gelişten tanıdık bir rehberden tur ayarladım. 1600 verdi ama turdan bayağı geç döndü, bir kaç ekstra yapmışlar, yemek çok iyi imiş. Hostelden yüz peso ucuza tur alan Yakut Ian ise saat dörtte buradaydı. Yani ne kadar ekmek o kadar köfte olayı. (Bu yazıyı yazdıktan sonra yürüyüşe çıktım, yolda bizim rehber kıza rastladım “arkadaşın şanslı, bugün turlara zam yaptılar, P2200 oldu” dedi. Ayrıca “Filipinliler bu parayı veremez, işsiz kalacağız” diye endişeli idi. Hostelin resepsiyoncusu kız ise “bu kararı tartışıyorlar, belki geri adım atarlar” dedi.)

Bu tanıdık rehber olayı da ilginç bir olay. Sabang’ta beni bu kızın turuna katmışlardı. Ben de rehberim falan diye onunla konuşurken, “bana Türkiye’den bir koca bul” demişti. Bir ay sonra aynı turu yapacak olan bir arkadaşa bu olaydan bahsettim, kızın fotoğrafını gösterdim. Ona da tesadüfen aynı rehber denk gelince, arkadaş “Türkiye’den koca olarak beni gönderdiler” demiş, böyle komik bir olay olmuştu..

Ben üç sene önce bu Sabang turunu kendi imkanlarımla yapmış, yarı fiyatına olayı halletmiştim ama az kalsın bana daha pahalıya mal oluyordu. Son minibüse, kalkmasına bir dakika kala yetişmiştim. Buna yetişebilmek için de girişte tur saati veren Milli Parklar ofisindeki elemanlara, en erken saati alabilmek için “uçağım var” yalanını söylemiş, kabul ettirene kadar bir sürü uğraşmıştım.

Kendi imkanlarınla da gitsen orada bir tura dahil olmak zorundasın ve ona da Milli Parklar ofisinin verdiği saatte katılabiliyorsun. Şimdi turizm bayağı artmış, işler daha zor olabilir. Kafam rahat olsun diyorsan tur al, macera istiyorsan kendi başına yapmayı dene. Minibüsü kaçırsan da otostop vesaire bir şekilde dönersin. Gezenler bilir, her zaman her şey mümkündür 😉

Ulaşım

Puerto Princesa’dan El Nido’ya gitmek için en kolay yol, bulunulan otelden, hostelden, yolda bisikletle dolaşıp turist avlayan Yarik’ten yada herhangi bir acentedan kapıdan kapıya klimalı transport almak, fiyatı 500-700 peso arası. Kapıdan kapıya demek minibüsler seni kaldığın yerden alıyor, kalacağın yere bırakıyor. Bir diğer yol da bir pikap yada tricycle ile otogar. Oradan Cherry Bus’lar ile yola devam. Klimalı 480 peso, klimasız 385. Her şekilde van dedikleri minibüs ile gitmek daha mantıklı.

Puerto Princesa – El Nido yolu tamamen yapılmış, üç sene önce büyük bölümü topraktı. Yolculuk mola ile beş saat, belki biraz fazla sürüyor. Minibüsler yolda, San Vicente yol ayrımı yakınlarında, manzaralı bir restoranda mola veriyorlar, fiyatlar makul. Erken çıkanlar kahvaltılarını yapabilirler.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Bir Cevap Yazın