Siem Reap

Bugün Angkor tapınaklarına gitmeyelim bir ortama bakalım dedik, ve o nedenle de geç kalktık, bir de otelcilerin, diğer tuk-tukçular ile gitmeyin, onlar gangster, sizi soyarlar tehditlerine kıl kapıp dışarıdan bir tuk-tuk bulmaya karar verdik. Turizmde en sevmediğim tipler kendi piyasasına çamur atanlardır ki bizde de epey bulunuyor. Üstelik herkesin 10 dolar çektiği yere 14 dolar diyorlar, uyanıklar. Buraya gelirseniz Popular Guesthouse yerine, karşısında bulunan yer daha güzel gözüküyor, Wi-Fi İnternet’i de var. Üstelik aynı fiyata. Bunların ismi Lonely Planet’te çıkmış ya şeyleri kalkmış. Uzak durmak lazım.

Günü barlar sokağında Wi-Fi’si olan La Tiger de Papierre, yani kağıt kaplanda oturarak geçirdik. Sahibi olan kişi bize çok Türk’e benzer gözüktü, Korsikali imiş. Zamanın da Türk korsanların oralarda epey teşviki mesaisi olmuştu. Bize benzemesi normal. Güzel yer, yemekler de lezzetli. Dün gece de burada yemiştik.

Öğleden sonra balona gitmeye karar verdik. 15 dolara, bir zamanlar Kadıköy’de olandan, şimdi Kapodokya’da (Sonradan yine Kadıköy’e döndü). Sabit balon. Yol boyunca bir sürü lüks otel var ve daha bir o kadar inşa ediliyor.

Bu sırada tuk-tukçu bizi uyandırdı, bir gün sonranın biletini saat 17’de alırsan bedava güneş batışına yani Phnom Bakheng’e çıkabiliyorsun. Çıkabiliyorsun diyorum, 10 dakika tırmanmak gerekiyor. Fille çıkarsan 15 dolar…

Önce balona gittik, çıktık-indik, eh işte, biraz uzak kalıyor. Biz de bir şey yapmış olmak için yaptık. Sonra döndük bilet aldık. Bilet alırken bir günlük bile alsan, fotoğrafını çekiyorlar, ve bilete basılıyor. Bütün bu işlerin arkasında Japonlar var, bu abartılı bilet fiyatları, balon, oteller, UNESCO olayı, buranın dünya harikası seçilmesi falan. Japonlar bayağı bir yatırım yapmışlar. Kamboçyalılara da bir kardeşlik köprüsü inşa etmişler, yani altın yumurtlayan kazı almışlar, bir tüyünü bırakmışlar. Yerel halka düşen ise tuk-tukçuluk, garsonluk falan, karnını doyuruyor ya yeter. Kamboçya, Dünyanın en fakir ülkelerinden birisi.

Bilet fiyatları 1 günlük 20 dolar, 3 günlük 40 dolar, 7 günlük 60 dolar. Artı gün başına en az 10 dolar tuk-tuk, ya da daha ucuza bisiklet kiralama.

Biz epey şüphede kaldıktan sonra bir günlük aldık, çünkü herkes bir şey diyor. Yarın göreceğiz doğru mu yaptık, yanlış mı?…

Güneşin batışını görmeden de tepeden indik, çünkü turistlerden bir şey görmenin mümkünatı yok. Güneş ovada batıyor, yani battığı yerde bir şey yok. Bence sırf bunun için o tepeye tırmanmaya değmez, çok merak eden gidebilir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Bir Cevap Yazın