Caye Caulker

Bugün Belize’ye geçtim, doğrudan Caye Caulker adasına. Flores’den Caye Caulker adasına nasıl geçiliyor anlatayım.

Los Amigos HostelBileti kaldığım Los Amigos hostelden 130 quetzales’e aldım. Günde iki servis var. Sabah beş ve yedi buçukta.

Ben yedi buçuğu seçtim ama beş de çıkmak, özellikle Caye Caulker’da kalacak yer bulma açısından avantajlı olabilir.

Otobüs sekize kadar milleti toplandıktan sonra yola çıkıyor ve saat on bir civarında sınıra varıyor. Burada otobüse döviz alıp-satan biri biniyor. Hemen hemen tüm sınır geçişlerinde olduğu gibi.. Ve tahmin edersiniz ucuza bozuyor. Benim gibi Guatemala’ya dönmeyecekseniz, bir gün önce quetzales’lere elveda deyin. Sadece çıkışta Guatemala polise vermek için bir yirmi quetzales bırakın. Bu ödeme yasal dediler, ama belki de değildir, kim bilir?

Sonra sırt çantası ile kısa bir yürümenin ardından Belize tarafına geçiliyor. Girişteki görevliye “form doldurulacak mı? ” diye sordum, “hayır” dedi, ama damga vuran eleman “ilk defa mı geliyorsun?” sorusuna “evet” cevabı alınca ülke giriş formu verdi, “doldurunca sıraya girme direkt buraya gel” dedi. Bu kadar.. Belize’ye girmiş olduk.

Sınırda otobüste beklerken, içeri Caye Caulker adasına tekne bileti “tavsiye” eden biri giriyor. İki tane tekne seferi varmış. Otobüs hemen birincinin önünde duruyormuş. Bu gelen ikincinin elemanı. Belize broşürü ve haritası veriyor. Ayrıca normalde 25 belize doları olan gidiş-dönüş biletinin 16 Bz olduğu bir kupon veriyor. Bilet üç ay açık.

Belize doları hemen hemen Türk Lirasına eşit, on iki bzd, on lira kadar.

Ama şoför, her halde anlaşmalı, öyle bir ayarlıyor ki, Belize şehrine tam saat 13.15’de varıyoruz. Böylece promosyonlu ikinci sefer kaçıyor çünkü tam 13.15’de kalkıyor. Birinci iskelenin teknesi ise 13.30’da 🙂 Tekne diyorum ama hızlı bot demek daha doğru.

Şoför barajları indirirken yolun karşısındaki bankaya gidip ATM’den para çekiyorum. Sonra İnternetten baktım, 400 Bz için 372 TL çekilmiş, Garanti Bankası.

Otopark’tan yola çıkınca hemen bankanın yanında, yani yolun karşısında bulunan birinci iskelenin ayakçısı geliyor, buçukta kalkıyor diyor da.. 25 Bz, ya buna bineceğiz, ya da bir buçuk saat bekleyip 16 belize doları vereceğiz.

Hemen öbür şirketin verdiği promosyonu gösteriyorum, tamam diyor, o fiyattan. Arkamdan gelip gişedeki kadına, promosyonlu diyor. Kadın da o promosyon kağıdını istiyor. Biletleri 16 Bz’den üç ay opsiyonlu kesiyor 😉

Süper hızlı bot adaya bir saatte varıyor.

Caye CaulkerAda’da Gilbert isminde bir hanutçuya yakalanıyoruz. Benimle birlikte iki de İtalyan kız var, Los Amigos’tan. Onların Lonely Planet’te yazan, benim de duyduğum yerler dolu. Mecbur Gilbert’in söylediği yere gidiyoruz. Gecelik 25 Bz. Oda ikiye ayrılmış, benim bölmede üç yatak var ama başka kimse gelmedi, arka bölme de ise iki kız yatıyor. Bu bölümün kendi banyosu var, bu da iyi. Tropical Oasis’de Wi-fi, mutfak vs. diğer sunulan hizmetlerden.

Bulunduğumuz yerin sonuna doğru plaj dedikleri bir yer var ama Boğaz kıyısından denize girer gibi, ufacık bir alan. Bir de sürekli reggae çalan bir bar. Adanın arka tarafını sanırım özel resortlar kapatmışlar.

En dandik snorkel turu 70 Bz’den başlıyor. O da üç saat. Tayland’da tam gün 20 lira gibi bir şeydi. Artık dalış fiyatlarını sormadım  bile.

Sonuç olarak burada pek matah bir şey yok. İşte bu kış günü Karayiplerde denize girdim. Geçen Küba seyahatinde hava şartlarından olmamıştı.

Caye CaulkerAslında burası güzel yer de, parası olana. Özellikle komşu adası San Pedro, Madonna’nın meşhur şarkısının adası. Amerikan yani Birleşik Devletler zenginlerin yeri. Dalış ve snorkel için süper yerler. Ama Honduras’ta yirmi dolara dalmak varken burada iki yüz dolar vermem.

KızarıklıkDenizde ilginç bir olay oldu, tam kıyıya yakındık, karın bölgemde bir yanma gibi bir şey hissettim, baktım, bir şey göremedim. Yanımdaki bir kız da aynı şekilde bir tepki verdi. Ama o da bir şey görmemiş. Dışarı çıkınca farkettim, büyük bir kızarıklık. Yaklaşık üç hafta sonra tamamen kayboldu.

Burada yemek de pahalı, ama arka sokakta, salaş mı salaş, alkoliklerin, evsizlerin takıldığı ufak bir Çinli büfesi (Panda) buldum. Artık ne yedim bilmiyorum. Bir balık hamburger, patates kızartması, Belikin bira 12 Bz. Belize aslında ucuz, pahalı olan bu ada.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Bir Cevap Yazın