Son -dedik ama bitmedi-

Bu blog burada bitiyor, amacım, oralara gidecek olanlara bir fikir vermek idi. Gezdiğim yerlerin özelliklerinden çok, nasıl gidilir, nerde yatılır, kaç paraya mal olur gibi şeyleri yazdım. Zaten Internet’te bol miktarda olan turistik rehberlerden bir tane daha yapmak istemedim. Çok merak eden gider görür, yoksa şöyle muhteşem bir tapınak var, yok üç kulesi, iki kubbesi var demenin çok bir anlamı yok.

Buraya yazdığım fiyatlar ortalama, her zaman daha ucuzu ve pahalısının olacağını unutmayın. Biz çoğu zaman biraz lükse kaçtık, mesela Bangkok’ta 850B’a da kaldık, ama 750B, 500B, 400B’a da kaldık… Ve bunlar iki kişi fiyatı… Yani adam başı 7-8 lira geceliğine vererek kalınabilir.

Giderken, fazla tişört, fazla ayakkabı, diş fırçası, şampuan, sinek-savar, ilaç vs. gibi hiçbir eşya götürmeye gerek yok, her şey her yerde var ve üçte bir fiyatına. Benim fikrim ucuza oradan alınacak ufak bir fotoğraf makinesi dışında hiç bir elektronik eşya taşımamak lazım. Biz götürdük, problem oldu. Her yerde İnternet ve ucuza Skype telefonu var.

Yemek konusunda çok tutucu iseniz, her yerde batı yemekleri var, yoksa bir pazar ya da süpermarket işinizi görür.

bangkok-taxi
Bu gezdiğimiz üç ay boyunca, Avustralyalı, İsrailli, Alman, Fransız, İngiliz bir çok insanla karşılaştık. Malesef sadece bir Türk ile yolumuz keşişti. Bence bu 70 milyonluk bu ülke için utanç vesilesi ama burada herkes kafasını kuma gömmüş devekuşu gibi yaşadığından bunu anlayacak durumda değil. Bu para meselesi değil, döndükten sonra bunu anlatmaya çalıştım ama en azından benim çevremde kimse pek anlamak istemedi. Engin Ardıç bu konuda güzel bir yazı yazmış, ne de olsa yazar daha iyi anlatıyor… Bize göre dünyanın öbür ucu Borneo adasının Sabah eyaletinde tam aynı şeyleri düşünürken bu yazıyı okumak bayağı hoşuma gitti… O nedenle bazı bölümlerini aşağıya koydum.

Hep kafamı kurcalar: Yeterince parası ve zamanı da olan Türk vatandaşı, yurt dışına çıkmaktan neden kaçınır?  Yok, “Alamanya’ya” akraba ziyaretinden sözetmiyorum. Yalnızca gezmek ve görmek için…

Merak mı etmez, bunu gereksiz masraf olarak mı algılar, “lisan bilmediği” için oralarda zor duruma düşmekten mi çekinir, neden?

Yoksa “yurdum insanının” temel özelliklerinden biri mi bu? Bilmemek, ve öğrenmeyi de reddetmek!…

Üç yüz, beş yüz liraya turlar var, hamal olsan biriktirirsin, başına da rehber veriyorlar, “gâvurca” konuşman gerekmez, kahvaltı mahvaltı da çıkıyor, üç gün kuru ekmek yesen ölmezsin, git, gez, gör, ı ıh… Hepten yok yoksul değilsen her yıl bir başka ülkeye gider, Avrupa’nın tozunu atarsın. Biz sana Maldiv Adaları’nda maymun kovala demedik ki…

Hayır. Köylü “gurbete” gider ancak, ucunda kazanç yoksa serüvene atılmaz. Gurbete gidilir, para biriktirilir, günün birinde de “kesin dönüş” yapılır. O parayla taksi plakası alınır. Yurt dışı, budur.

Dün okuduğum bir araştırmaya göre, yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarının sayısı, on yılda ikiye katlanmış. Dört buçuk milyon turist sayımız, dokuz milyona ulaşmış. Çünkü bu dokuz milyonun iki milyondan fazlası “ticari amaçlarla” yurt dışına çıkıyormuş, iki milyon kadarı da “Alamancı” akrabası. Oysa 82 milyonluk Alman nüfusunun 60 milyonu dünyayı gezmiş…

Paranız mı yok? Yemeyin beni, apartman dairesi almaya, araba almaya, ya da yastık altına koymaya parayı nereden buluyorsunuz? Olsun, ben parası olmayana da “gerekirse ceketini sat, yurt dışına çık” diyorum. Kapıkule’den çık, üç kilometre yürü, dön gel. Bodrum’dan motora bin, İstanköy’de yemek ye, gel.

Göreceksin dünyan nasıl değişecek… Ufkun nasıl açılacak…

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

4 Yorum

  1. Merhaba,
    Sanırım sorunun yanıtı yurtdışına diğer ülke vatandaşları gibi ha deyince çıkamayışımız genel bir ürkeklik hali oluşturmakta.. Ayrıca yurt dışı pahalıdır! ve de o parayı yiyip içip biirmek ne kaa anlamsız! ne gerek var bi kenara koyarız.. tapusuz evlerimizin üstüne kat çıkarız, evleniriz.. bi bilezik daha alırız.. rız..rız..
    (neyse fazla uzatmayayım diyeceğim ama baya uzun olacak kusura bakmayın)
    Önümüzdeki sene 4 çift 2 haftalık bangkok-koh tao-ko phangan tatili hayalimiz var çocukları biraz daha büyütüp annelerimize bırakıp sırtçantasıyla gezmeye çıkacağız. Karar verdik!(bunu sizin gibi gitmiş gezmiş tur şirketi gibi beylik lafları bi kenara bırakmış cidden işe yarar bilgiler vermiş birkaç blog yazarının sayesinde aldık!şimdiden teşekkürler..) Ama 4 çifte ulaşana kadar göbeğimiz çatladı, sanırım kalabalıklaştıkça fikir cazip daha cazip gelmeye başladı.. Rahatsız etmez isem birkaç sorum olacak 🙂
    1- Çok fazla lüks beklentimiz yok taylandı soluyarak gezmeyi planlıyoruz bütçemizi kişi başı 1500tl olarak planlıyoruz koh taoda dalış yapıp PEDI almayıda buna dahil ettik sizce yeterlimi yoksa azcık daha para lazım mı?
    2- Gideceğimiz ayda ağustos olacak büyük ihtimalle takdir edersinizki maaşlı çalışan 4 çift olarak ancak bu tatihte hem fikir olabildik! iyimidir ??güneş görmeden ıslanıp ıslanıp dönersek üzülürüz..
    3- Maksimum 12 günlük bir zamanımız var oyüzden bangkoktan samuiye uçak yoluyla geçmeyi planlıyoruz bize pahalıya patlarmı ? yoksa trenle gidip 1 günü daha yola feda etmelimiyiz?
    4- şimdi planlamaya başlarsak ancak gideriz gibi bi felsefemiz var çokmu abatmışız 🙂 ?

    Yeni yolculuklara selametle diyorum şimdiden teşekkürler..
    Ayşegül

    • Aradan üç seneden fazla zaman geçti, şu an ne kadar para harcanır nasıl olur pek kafamda canlandıramıyorum.
      Biz Kho Tao’ya trenle gece gittiğimiz için gün kaybı yaşamadık. Bu aralar Kho Toa’da bir arkadaşımız var, dalış hocalığı yapıyor.
      Ağustos ayı sanırım oldukça sıcak ve güneşli olur. Biz Ocak ayında gittiğimizde bile güneşli idi.
      Plan işlerini genelde pek yapmadığımız, yaptığımızı da yolda değiştirdiğimiz için bir şey diyemiyorum 🙂 ama zaman böyle sınırlı olunca, organize olmanın hiç bir zararı yok.

  2. Selam Ersoy,

    Gezini sitemizin forum kısmına yazan bir arkadaş vasıtasıyla öğrendim. Sona denk geldik anlaşılan 🙂

    Ben de 4 aylık Uzakdoğu gezisinde sadece 1 kez 2 Türk vatandaşına rastlamıştım. Çoğu kişinin karşılaştığı tek Türk bendim…

    Yine de artış oluyor olması güzel. http://www.geziyorumlari.com adresinde gezginlerin tecrübelerine dayalı bir gezi sitemiz var. Paylaşmak istersen senin yazılarını, fotoğraflarını da Gezi Yorumları’nda görmek isteriz. Forum kısmında da zaman zaman güzel bilgi paylaşımları oluyor….

    Selamlar, Serkan

    • Serkan yorum için teşekkürler, sizin siteyi gitmeden önce görmüştüm sanırım.. Vaktim oldukça ziyaret edip bir şeyler paylaşmaya çalışırım..
      Ayrıca hemen ilk sayfaya bir link koyuyorum…
      Selamlar

Bir Cevap Yazın