Koh Tao, şnorkel turu

Koh Tao’da devam ediyoruz. Arzu PADI’sini aldı. Kurs bitince, Coral Divers’daki 300B’lik odaya veda edip, hemen bitişikteki, Pranee’nin 500B’lık bungalovlarından birine yerleştik. Ucuz olduğu için klima yok sadece fan var ama ada genel olarak serin, burada olduğumuz süre içerisinde sadece bir kaç gece sıcak yaptı.

Bugün dolunay, bu nedenle gel-git’ten dolayı plaj şu anda tamamen sular altında, öğlene doğru çekilmeye baslayacak, gece yaklaşık 50 metre öteleyecek. Bu nedenle öğleden sonra deniz daha bir keyifli oluyor. Hele akşama doğru hemen birkaç adımda mercanlara varılıyor, balıklar arasında yüzülüyor.

İki gün önce bir şnorkel turu yaptım 650B verdim. Ekstradan Japon plajı dedikleri yere girmek için 100B daha aldılar. Bu son yer pek değmezdi, çünkü koruma için paletlere izin verilmeyince çok açılamadım. Kıyıda biraz bulanık olsa da bayağı balık fotoğrafı çektim. Bangkok’tan aldığımız sualtı kamera, Olympus 795 SW, 10 metreye kadar su altında kullanılabiliyor.

Neyse bu şnorkel turunda bir kaç koyda durduk. İlk koyda köpekbalıkları görülüyormuş ama bize denk gelmedi, bir de benim ilk şnorkel denemem olduğu için acemiliğime geldi, pek kıyıya yanaşamadım. Ama ikinci koyda işi çözdüm. Özellikle Mango koyunda biraz açıkta demirledik, su çok temizdi. Balık sürüleri içinde yüzmek bayağı keyifli oldu.

Daha önce yazdığım gibi Koh Tao, yani Tao adası dalış okulları ile ünlü. Dünyanın ikinci en çok PADI sertifikaları veren yeri. Fiyatlar 9300 ila 9800 Baht arası, buna dalışlar da dahil. Kalacak yer; dalış yapılan kurslarda bedava ila 300B arasında değişiyor. Çeşitli dillerde kurs yapılıyor. Mesela, Arzu’nun kurs yaptığı yer istersek Türkçe kitap temin edebileceklerini söyledi. Uçak biletini biz Katar havayollarından 550 dolara aldık. Bangkok’tan buraya da otobüs-gemi bağlantılı seyahat en fazla 600B civarı. Sonuç olarak PADI almak Türkiye yerine buraya gelinebilir, üstüne de bir Tayland turu yapılmış olur. Bildiğiniz gibi buraya vize falan gerekmiyor. Pasaportu alıp geliyorsun. 4 günde dalgıç oluyorsun.

Dalgıç olmak istemeyenler ise benim gibi bir tane şnorkel alıp aynı sualtı belgesellerinde olduğu gibi balıklar ve mercanlar arasında yüzebilir.

Bugün dolunay, hemen bitişikteki Koh Phangan’da meşhur Full Moon Party var. O nedenle bizim ada resmen boşaldı, herkes oraya gitti. Bu partiye her sene on bin kişinin üzerinde insan katılıyor ve sabaha kadar tekno müzik ile kafalar bir duman dans ediyor. Sıkı bir şekilde yasak olmasına rağmen bol bol bilumum ot, hap türevlerinin tüketildiği biliniyor. Burada uyuşturucunun idama kadar cezası var, seks işçiliği de öyle, ama turistlere çaktırmadan bir serbestlik gösteriliyor.

Şimdi Tayland denilince Türkiye’de herkesin aklına buraya yapılan “masaj” turları geliyor. Aslında Tayland’lı ya da Laos, Kamboçya, Vietnam’lı kadınlar çok tutucu. Dün plajda Taylandlı kızlar vardı, resmen paltolarla dolaşıyorlar. Buralarda beyaz olmak çok önemli, kızlar kararmamak için yolda maskelerle geziyorlar. Daha önce Laos’ta da gördük, gençler bir nehir barına gelmişlerdi. Batılı, mayolar içindeki gençleri özellikle kızları hayretle seyrediyorlardı. Gelen turistleri hep Taylandlı (ya da Laos’da Laolu) kadınlara dokunmayın diye uyarıyorlar. Budist olmayan birinin dokunması büyük günah.

Bu masaj ve seks işçiliği olayı sadece turistlerin olduğu bölgelerde turistlere ayrılmış alanlarda yasak olmasına rağmen serbest. Çalışan kızlar ise Myanmar’ın, Vietnam Mekong Delta’nın ya da Tayland’ın diğer etnik kesimi arasından, çok fakir yerlerden getiriliyor. Sorulunca çoğu Chang Mai’liyim diyor, bir kod gibi. Yani çoğu Tayland’lı değil. Turizm için böyle bir ortam yaratılmış. Para gelsin de nasıl gelirse gelsin yani. Ama bu az buz bir gelir değil, en önemli gelir kaynaklarından biri.

Bugün de epey yazdım, şimdi gideyim, bir İnternet kafeye bu yazıları yükleyeyim. Sonra da alayım şnorkelimi dalayım balıkların arasına. Bir de buraya geldiğimizde ucuz iki maske-şnorkel aldık, hemen bozuldular. Dün ikisinden sağlam bir ekipman çıkardım. Bu iş bayağı hoşuma gitti, ilk fırsatta, şöyle Mares marka kalite bir şey alacağım. Şnorkel kiralamak, 70B paletlerde öyle 70B, yani günlük 5 YTL gibi bir şey. Şnorkel turu yaparsan, ekipmanı veriyorlar.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Bir Cevap Yazın